______________________________________________
ΤΟ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Erasmus+ /KA1 ? Κινητικότητα / 2015-1-ΕL01-KA101-013567
Αναγνώστου Βασιλική (MSc) ? vasanag@yahoo.com,
Γαροφαλάκη Θέμις ? Μελίνα ? Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">melinagarofalaki@yahoo.com,
Μυκονιάτη Άννα ? Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">mykoniati.anna@gmail.com
Περίληψη:Για το σχολικό έτος 2015-2016 οι εκπαιδευτικοί του 1ου Νηπιαγωγείου Βούλας σχεδίασαν και υλοποίησαν το ευρωπαικό project με τίτλο «Το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας βγαίνει για μάθημα στη φύση», κρίνοντας απαραίτητη τη διεύρυνση της επαφής, που έχει σε καθημερινή βάση, η εκπαιδευτική ομάδα με τη φύση, μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί η δημιουργικότητα, θα βελτιωθεί η υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών, αλλά και των οικογενειών τους, που η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση έχει καταβάλλει ψυχολογικά και σωματικά. Η εκπόνηση του project αυτού βασίστηκε στη θεωρητική και πρακτική γνώση που προέκυψε από συμμετοχή εκπαιδευτικού του σχολείου μας σε σεμινάριο στην Ισλανδία με θέμα «Outdoorartsandcrafts» που διοργανώθηκε από τον ευρωπαϊκό φορέα CursusIceland, ο οποίος εξειδικεύεται στη διδασκαλία στο φυσικό περιβάλλον και την ένταξη φυσικών υλικών στην εκπαιδευτική διαδικασία.Η διδακτική ομάδα αναζήτησε εναλλακτικές πρακτικές, που δεν απαιτούν ακριβό εξοπλισμό για να ενσωματωθούν στο καθημερινό πρόγραμμα, αλλά αξιοποιούν φυσικούς πόρους. Η αξιοποίηση των καλών καιρικών συνθηκών του ελληνικού κλίματος, των φυσικών υλικών από τους χώρους πρασίνου και την παράκτια ζώνη της Βούλας, της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας, καθώς και η αξιοποίηση εθελοντικής προσφοράς εργασίας και αρωγής από τις οικογένειες των μαθητών μας που μαστίζονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό από την ανεργία, δίνουν νέα κίνητρα για μάθηση, δράση και χαρά.Με τους μαθητές οργανώθηκαν διδασκαλίες στη φύση, δραστηριότητες με θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, εικαστικές δημιουργίες στον αύλειο χώρο του σχολείου μας και το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας. Επιπλέον στα πλαίσια του projectσυνεργαστήκαμε με το 6ο Νηπιαγωγείο Βούλας και το Νηπιαγωγείο Διλόφου Βάρης θέλοντας να διευρύνουμε τις δράσεις μας και να εντάξουμε σ? αυτές περισσότερους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Λέξεις κλειδιά: Erasmus+, 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας, περιβαλλοντικό πρόγραμμα, φύση
Εισαγωγή
Η διδακτική ομάδα του Nηπιαγωγείου για τη σχολική χρονιά 2015- 2016, συνεχίζοντας την ενεργή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, επέλεξε την υλοποίηση του project με τίτλο "Το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας βγαίνει για μάθημα στη φύση" στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, καθώς κρίνει ότι στη δύσκολη σημερινή ελληνική οικονομική συγκυρία είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ένα project, που μέσα από την επαφή με τη φύση, θα προάγει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, και θα προσφέρει ψυχική ανάταση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, αλλά και τις οικογένειες τους, τους οποίους η συνεχιζόμενη κρίση έχει καταβάλλει ψυχολογικά και σωματικά.
Η εκπόνηση του project αυτού βασίστηκε στη θεωρητική και πρακτική γνώση που προέκυψε από συμμετοχή εκπαιδευτικού του οργανισμού μας σε σεμινάριο με θέμα «Outdoorartsandcrafts» που διοργανώθηκε από τον ευρωπαϊκό φορέα CursusIceland, ο οποίος εξειδικεύεται στη διδασκαλία στο φυσικό περιβάλλον και την ένταξη φυσικών υλικών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι το προσωπικό του σχολείου μας ήρθε σε επαφή με καλές πρακτικές, που αφορούν τη διδασκαλία στον ανοιχτό αέρα και στο φυσικό περιβάλλον και ήδη εφαρμόζονται σε εκπαιδευτικά συστήματα της Βόρειας Ευρώπης.
Για την υλοποίηση του project χρησιμοποιήθηκε η ομαδοσυνεργατική και παιδοκεντρική μέθοδος διδασκαλίας, μέσω των οποίων οι μαθητές βρίσκονται στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εργάζονται σε ομάδες.
Το project είχε διάρκεια 12 μηνών, χρόνος επαρκής για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του και τη σωστή διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης,
- Σκοπός ? Στόχοι
Γενικότερος σκοπός του προγράμματός μας ήταν η συστηματική επαφή των παιδιών με τη φύση μέσα από οργανωμένες δράσεις στο ανοιχτό εξωτερικό περιβάλλον? με τον ουρανό για στέγη είτε στη φύση, είτε στην πόλη.
Η διδακτική ομάδα στοχεύει στην αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών, που δεν απαιτούν ακριβό εξοπλισμό για να ενσωματωθούν στο καθημερινό πρόγραμμα, αλλά αξιοποιούν φυσικούς πόρους. Η αξιοποίηση των καλών καιρικών συνθηκών του ελληνικού κλίματος, των φυσικών υλικών από τους χώρους πρασίνου και την παράκτια ζώνη της Βούλας, της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας, καθώς και η αξιοποίηση εθελοντικής προσφοράς εργασίας και αρωγής από τις οικογένειες των μαθητών μας που μαστίζονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό από την ανεργία, δίνουν νέα κίνητρα για μάθηση, δράση και χαρά. Επιπλέον στους στόχους του project είναι η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των σημερινών Eλλήνων μαθητών, που παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα παχυσαρκίας και άλλα προβλήματα υγείας, λόγω της υπερβολικής καθιστικής ζωής.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων αποκτήθηκαν καινοτόμες ιδέες και δράσεις από την ενεργή συμμετοχή στην επιμόρφωση, ιδέες που εμπλούτισαν το πρόγραμμα σπουδών του οργανισμού μας και έδωσαν νέα ώθηση για μάθηση και δημιουργία.
Πέρα από την κύρια δραστηριότητα συμμετοχής στην επιμόρφωση με θέμα "Outdoorartsandcrafts", οργανώθηκαν συναντήσεις με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Nηπιαγωγείου, τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής της 54ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τις εκπαιδευτικούς του 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας και του Νηπιαγωγείου Διλόφου Βάρης, καθώς και άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας με τους οποίους συνεργαστήκαμε σε όλη τη διάρκεια του project. Με τους μαθητές οργανώθηκαν διδασκαλίες στη φύση, δραστηριότητες με θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, εικαστικές δημιουργίες στον αύλειο χώρο του σχολείου μας και το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας.
- Δραστηριότητες
Πριν τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην αυλή, οργανώθηκαν κάποιες γωνιές σ?αυτή. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, είχε
οριοθετηθεί με χρωματιστά ξυλάκια ο λαχανόκηπός μας, στον οποίο είχαμε καλλιεργήσει μαρουλάκια, καρότα και κρεμμύδια με «φύλακα» το σκιάχτρο μας. Φέτος εκεί σπείραμε σιτάρι, που και πάλι φρόντιζαν τα παιδιά και παρακολούθησαν την εξέλιξή του μέχρι το θερισμό, είτε σε οργανωμένες δραστηριότητες με όλη την ομάδα συγκεντρωμένη εκεί, είτε ελεύθερα κατά τη διάρκεια του διαλλείματος.
Επίσης στην αυλή μας υπάρχει κιόσκι που μας διευκόλυνε να μαζευόμαστε εκεί κατά τις ζεστές μέρες. Άλλες φορές πάλι επιλέγαμε να δουλέψουμε κάτω από τη σκιά των δέντρων. Ανάλογα με το θέμα μας, κάθε φορά μεταφέραμε έξω τα υλικά μας, π.χ. καλάθια για να μαζέψουμε φύλλα δάφνης και να φτιάξουμε δάφνινο στεφάνι, τραπέζια, μουσαμάδες, πινέλα, χρώματα για εικαστικές δημιουργίες κ.α. Συνήθως δεν μεταφέραμε έξω καθίσματα, γιατί είναι εύκολο να καθόμαστε στον τάπητα ή στο χορτάρι του κήπου.
Για τις ελεύθερες δραστηριότητες του διαλλείματος, σε έναν θάμνο, που χρησιμοποιούσαν ήδη τα παιδιά για να μπαίνουν μέσα και να παίζουν, βάλαμε παράθυρο και πόρτα και δημιουργήσαμε το «θαμνόσπιτό» μας (βλέπε φωτ. 1)
Ανάλογα με το θέμα μας, τη διάθεση και τις επιθυμίες της ομάδας των μαθητών και των εκπαιδευτικών βγαίναμε για οργανωμένη δραστηριότητα στα πλαίσια του ωρολόγιου προγράμματος αντί για την τάξη, έξω στην αυλή, είτε όλοι μαζί, είτε χωρισμένοι ανά τμήμα, ολοήμερο και κλασικό. Άλλες φορές επέλεγε μια μικρή ομάδα μαθητών να εργαστεί σε τραπέζι ή καβαλέτο έξω από την αίθουσα (κοντά στα παράθυρα και την πόρτα που οδηγεί στην αυλή, ώστε η νηπιαγωγός να έχει επαφή μαζί τους), το οποίο λειτουργούσε σαν προέκταση της τάξης, κατά τις ελεύθερες πρωινές δραστηριότητες.
Μάθημα στην αυλή μας
Μαθηματικά :
- Ομαδική απεικόνιση σχημάτων με φύλλα φθινοπωρινά στον τάπητα της αυλής (βλέπε φωτ. 2).
- Ποσότητες πολλά ? λίγα, ανισότητες με καρπούς
- Αριθμοί με οικοδομικό υλικό
- Κουτσό ? μετράμε μέχρι το οκτώ
- Προσθέσεις ? αφαιρέσεις με φυσικά υλικά
- Αρίθμηση με κομμάτια φρούτων για να παρασκευάσουμε ατομικά φρουτοσουβλάκια
Γλώσσα:
- Αφήγηση παραμυθιών σε διάφορες γωνιές του κήπου μας
- Σύνδεση μύθων με τα δέντρα της αυλής μας, π.χ. Παραμύθι για την ελιά κάτω από το δέντρο της ελιάς (Το δώρο της θεάς Αθηνάς από την ελληνική μυθολογία)
- Γραφική αναπαράσταση διαφορετικών γραμμάτων με φυσικά υλικά στον τάπητα
- Γραφή της φράσης «Ήρθε η Άνοιξη» με πεσμένα φύλλα βουκαμβίλιας (βλέπε φωτ. 3).
- Προφορική περιγραφή έργων του Μουσείου Παιδικής Τέχνης (Χρήση σχετικής μουσειοσκευής) στο υπαίθριο μουσείο φωτογραφίας που στήθηκε στην αυλή (βλέπε φωτ. 4).
Φυσικές επιστήμες:
- Παρατήρηση φυσικού περιβάλλοντος ? Ήχοι, μυρωδιές, υφές (π.χ. συγκεντρωθήκαμε σε κύκλο στην αυλή και ακούσαμε προσεκτικά τους ήχους, μυρίσαμε το χαμομήλι, το γιασεμί, τη δάφνη κ.α., αγγίξαμε τα δέντρα μας και με κηρομπογιές σε χαρτί που βάλαμε πάνω στον κορμό τους πήραμε το αποτύπωμά τους)
- Έρευνα και καταγραφή συμπερασμάτων (π.χ. συλλογή και καταγραφή διαφορετικών φύλλων όπως πευκοβελόνες, φύλλα κουτσουπιάς κ.α., καταγραφή των αλλαγών στα δέντρα μας ανάλογα με την εποχή)
- Σπορά σιταριού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κήπου μας, παρατήρηση της ανάπτυξης του και της εξέλιξης του από πράσινο σε κίτρινο, θερισμός
- Πειράματα για τον αέρα, παρατήρηση της δύναμης του αέρα στα παιχνίδια με τις αυτοσχέδιες σαΐτες, λειτουργία ανεμοδείκτη
- Πειράματα με το νερό σε λεκάνες διάσπαρτες στην αυλή, παρατήρηση ιδιοτήτων νερού, τήξη και πήξη του νερού με καινοτόμα ιδέα: Παγώσαμε νερό, που είχαμε προηγουμένως χρωματίσει σε μεγάλα δοχεία, και φτιάξαμε στην αυλή μας χρωματιστό γλυπτό πάγου (βλέπε φωτ. 5).
Φυσική αγωγή:
- Διεξαγωγή αγώνων: μπάσκετ, τρέξιμο, σκυταλοδρομία
- Ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια (π.χ. Αλάτι ψιλό αλάτι χοντρό, Λύκε λύκε είσαι εδώ, Φύγε φύγε ποντικάκι κ.α.)
- Γαϊτανάκι στις απόκριες
- Κινητικά παιχνίδια με υλικό φυσικής αγωγής (π.χ. αυτοσχέδιες διαδρομές με κώνους, τούβλα, στεφάνια που τα παιδιά έπρεπε να περάσουν από πάνω, από κάτω, ανάμεσα κλπ)
Δημιουργία και έκφραση: Μουσική, θέατρο, Εικαστικά
- Τραγούδια και μουσικοκινητικά παιχνίδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων (συνεργασία με γονέα μουσικό που έπαιζε φλάουτο και μεταλλόφωνο για μουσικοκινητικά παιχνίδια από το βιβλίο Μουσικής Αγωγής Α? Δημοτικού και τα βιβλία της Μαρίας Κυνηγού-Φλάμπουρα)
- Θεατρικό παιχνίδι σε διάφορες γωνιές του κήπου οργανωμένο από τις νηπιαγωγούς ανάλογα με το θέμα μας κάθε φορά (π.χ. όταν δουλεύαμε για τον αέρα, παίξαμε τον άνεμο που μας παρασέρνει κ.α.)
- Συμβολικό παιχνίδι στο ειδικά διαμορφωμένο θαμνόσπιτο, στο οποίο φτιάξαμε χρωματιστή πόρτα και παράθυρο από φυσική κάνναβη (υλικό που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί). Τα παιδιά το χρησιμοποιούσαν ελεύθερα κατά τη διάρκεια του διαλλείματος, όπως χρησιμοποιούν αντίστοιχα το κουκλόσπιτο της τάξης κατά τις πρωινές ελεύθερες δραστηριότητες. Μόνα τους οργάνωναν το παιχνίδι τους, μεταφέροντας κάποιες φορές κουζινικά από την τάξη και μπαίνοντας μέσα σ?αυτό.
- Χειροτεχνίες με θησαυρούς του κήπου (κολάζ με φύλλα και κομμάτια φλοιού δέντρων, καδράκια με άνθη και καρπούς, ομαδικό στεφάνι με φύλλα από τη δάφνη της αυλής)
- Ομαδικό γλυπτό με χρωματιστά κομμάτια πάγου
- Ζωγραφική με διαφορετικές τεχνικές στη σκιά των δέντρων μας π.χ. μεταφέραμε το καβαλέτο έξω, στρώσαμε μουσαμάδες κάτω και φτιάξαμε δέντρα πιτσιλώντας χρώματα με παλιές οδοντόβουρτσες, δουλέψαμε με δακτυλομπογιές με φθινοπωρινές αποχρώσεις κάτω από τα φθινοπωρινά δέντρα κ.α.
- Παρατήρηση των διαφορετικών εποχών και ταυτόχρονη εικαστική απεικόνισή τους. Παρατηρήσαμε διαφορετικά δέντρα, αλλά κυρίως εστιάσαμε σε μια κουτσουπιά που έχουμε στον κήπο μας με τη βοήθεια ενός τετράγωνου πλαισίου και την παρακολουθήσαμε διαδοχικά πως αλλάζει το φθινόπωρο, πως μένουν γυμνά τα κλαδιά της τον χειμώνα, πόσο όμορφα ροζ ? μωβ άνθη βγάζει την άνοιξη και πως είναι τα φύλλα της και οι καρποί της το καλοκαίρι.
- Ομαδική τρισδιάστατη φιγούρα «η κυρά του Φθινοπώρου» με φθινοπωρινά φυσικά υλικά, καρπούς, φύλλα, κλαδιά από τον κήπο μας και κορδέλες, που συναρμολογήσαμε πάνω σε κορμό από μακριά χάρτινα ρολά, τα οποία προηγουμένως ντύσαμε με καφέ χαρτί του μέτρου (βλέπε φωτ. 6).
- Θεατρική παράσταση «Ο σπόρος της ειρήνης» με οικολογικό και φιλειρηνικό περιεχόμενο ανοιχτή στους γονείς. Πρόκειται για διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες που παρουσιάστηκε στην αυλή μας από όλα τα παιδιά του σχολείου μας μαζί. Ήταν μια παράσταση ανοιχτή στους γονείς, ουσιαστικά ήταν η γιορτή λήξης του προγράμματος.
- Έκθεση ατομικών αφισών με ζωγραφιές από διάφορες δράσεις και εξορμήσεις για τα μαθήματά μας στη φύση, που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας ανοιχτή στους γονείς και φίλους την ημέρα της παραπάνω θεατρικής παράστασης.
3.Εξορμήσεις στις ζώνες πρασίνου και στην παράκτια περιοχή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Εξόρμηση στους κήπους της παραλίας της Βούλας (20-11-2015). Κινητικά παιχνίδια στον κήπο (Παιχνίδια εμπιστοσύνης σε ζευγάρια, ελεύθερες κυβηστήσεις στο χορτάρι, ομαδική αναπαράσταση του ήλιου με τα σώματα των παιδιών για ακτίνες κ.α.) αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού (Η κυρά Καλή και οι δώδεκα μήνες), συλλογή θησαυρών της φύσης στο «σακούλι του φυσιοδίφη» του κάθε παιδιού. Το κάθε νήπιο μάζεψε ελεύθερα ό,τι ήθελε στο σακούλι του (π.χ. πεσμένα φύλλα, καρπούς, πετρούλες) και έκανε μ?αυτά ελεύθερο κολάζ στο σχολείο.
Εξόρμηση στο Ναό Απόλλωνος Ζωστήρος στην παραλία του Αστέρα στη Βουλιαγμένη (15-1-2016). Παρατήρηση του Ναού, αναπαράσταση αρχαίου ελληνικού μύθου «Ο Ερμής και ο Απόλλωνας» (από την ελληνική μυθολογία) με ανάλογη ενδυμασία και μουσική υπόκρουση αρχαίας λύρας που φέραμε από το Νηπιαγωγείο (βλέπε φωτ. 7). Παιχνίδι διελκυστίνδας (τράβηγμα σκοινιού από δύο αντίπαλες ομάδες) στην παραλία. Δεν ήταν ανοιχτή η εξόρμηση στους γονείς, αλλά τους παρουσιάσαμε αργότερα ψηφιακό υλικό από τις δραστηριότητες.
Εξόρμηση στα γλυπτά της ακτής Βουλιαγμένης (26-2-2016). Παρατήρηση και αναπαράσταση των γλυπτών που είναι διάσπαρτα στους κήπους της ακτής. Κινητικά παιχνίδια με τούλια και κορδέλες π.χ. δέσαμε τούλια σε δέντρα και τα παιδιά περνούσαν από κάτω ή ακολουθούσαν με κλειστά μάτια τη διαδρομή ψηλαφώντας τα υφάσματα.
Εξόρμηση στα ψηφιδωτά στην πλατεία Δόγκα στη Βούλα (6-4-2016). Παρατήρηση και ερμηνεία των επιδαπέδιων ψηφιδωτών. Ατομική εικαστική απεικόνισή τους σε χαρτί.
- Συνεργασία με άλλα Νηπιαγωγεία
Επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο Διλόφου Βάρης που γειτνιάζει με δάσος (11-5-2016). «Λύκε- Λύκε είσαι εδώ;» ομαδικό παιχνίδι με όλα τα παιδιά και των δύο Νηπιαγωγείων. Δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο ψεύτης βοσκός» (από τους μύθους του Αισώπου) με μαντήλια και καπέλα για όλα τα παιδιά. Συνεργάστηκαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων. Οι νηπιαγωγοί έκαναν την αφήγηση και βοηθούσαν, και όλα τα παιδιά συμμετείχαν παίζοντας ρόλους π.χ. ο βοσκός στο βουνό, τα πρόβατά του, οι βοσκοί στο καφενείο του χωριού, οι γυναίκες στις αυλές τους, ο λύκος κλπ.
Επίσκεψη του 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας στην αυλή του σχολείου μας (22-4-2016). Ομαδικό τραγούδι «Τα κάλαντα του Λαζάρου» και ανταλλαγή στεφανιών φτιαγμένα από φυσικά υλικά και λουλούδια.
- Επισκέψεις προσώπων στο σχολείο
Επίσκεψη γονέα, κατασκευή και πέταγμα χαρταετού στην αυλή
Επίσκεψη γονέα-εικαστικού, αναμείξεις χρωμάτων και εικαστικές δημιουργίες στον κήπο
Επίσκεψη γονέα-μουσικού, μουσικοκινητικά παιχνίδια με τη συνοδεία φλάουτου και μεταλλόφωνου
Επίσκεψη γονέα, όργωμα και σπορά σιταριού στον λαχανόκηπό μας
- Αξιολόγηση του project
Τα παιδιά μετά από κάθε δραστηριότητα στη φύση αποτύπωναν τη δραστηριότητα σε μεγάλο ατομικό χαρτί το οποίο στο τέλος πλαστικοποιήσαμε και μοιράσαμε σαν αφίσα αναμνηστική του προγράμματος. Σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων έξω στη φύση έδειχναν ενθουσιασμό και αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν με ενθουσιασμό σ?αυτές όλοι οι μαθητές, ακόμα και αυτοί που κάποιες φορές δυσκολεύονται να αυτοπειθαρχήσουν στις δραστηριότητες μέσα στην τάξη, καθώς έξω είχαν όλοι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα έδωσε μεγάλη χαρά στις νηπιαγωγούς και τα παιδιά, μιας και διάνθισε το ημερήσιο πρόγραμμα με δράσεις σε υπαίθριους χώρους και μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουμε τον τόπο μας. Οι μαθητές μας εξέφραζαν ανυπομονησία για τις επόμενες δράσεις στη φύση, δείχνοντας μας πόσο απολάμβαναν την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον τα ίδια τα παιδιά παρακίνησαν τις οικογένειές τους να ξαναπερπατήσουν στις διαδρομές των εξορμήσεων μας, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο σε όλους τους συμμετέχοντες.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε φοιτήτριες του ΤΕΑΠΗ που έκαναν στο σχολείο μας πρακτική άσκηση, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, στο σύνολο των γονέων του Νηπιαγωγείου, στη Σχολική Σύμβουλο, σε ημερίδα στο Δημαρχείο Κορωπίου για το σύνολο των εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής Ανατ. Αττικής και από παντού απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.
Υπήρχε άψογη συνεργασία με τους γονείς, τους συναδέλφους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την επιτροπή παιδείας του δήμου Βάρης-Βούλας ?Βουλιαγμένης. Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας του δήμου, εμπνευσμένος από το πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιήσαμε, προχωράει στην αναδιαμόρφωση παλιάς παιδικής χαράς σε χώρο μάθησης για σχολικές δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον.
Ο αντίκτυπος του project ήταν σημαντικός, καθώς η γνώση νέων παιδαγωγικών μεθόδων ενεργοποίησε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, ενέπνευσε δημιουργικά και εμψύχωσε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην αλλαγή στάσεων που βελτιώνουν το εκπαιδευτικό πλαίσιο διδασκαλίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, ενώ ταυτόχρονα προάγει την υγεία της ομάδας.
Τέλος μέσα από το σχέδιο αυτό το Nηπιαγωγείο μας θα συνεχίσει να επιδιώκει διαρκή βελτίωση και αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου με ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς και ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές συμπράξεις με ευρωπαϊκούς φορείς, συμπράξεις που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣΑΝΑΦΟΡΕΣ
Beames S., Higgins P. & Nicol R., (2012), Learning Outside the Classroom ? Theory and Guidelines for Practice, Oxon: Routledge
Eustice V. & Heald C., Outdoor Play, Warwickshire: Scholastic Publications.
Godfrey S., (1992), Environmental Activities, Warwickshire: Scholastic Publications
Καραϊσκου Χρυσάνθη, (2006) Η κυρά-Καλή και οι δώδεκα μήνες, Εκδόσεις Διάπλαση
Κυνηγού-Φλάμπουρα Μ., (2006), Μουσικά ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια, Εκδόσεις Διάπλαση
Κυνηγού-Φλάμπουρα Μ., (1999), Τραγουδώ και γυμνάζομαι, Εκδόσεις Ερμής
Μuller Gerda, (2014) Στον λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Πιν Ίζαμπελ, (2001), Ο σπόρος της ειρήνης, Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες
Ross A., (1998), Environmental Studies, Warwickshire: Scholastic Publications
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ